İnsan neredeyse içerik oradadır! Tüketicilerin neyi nasıl olduğunu, ne için yapıldığını ve bir ürün ya da hizmet hakkında merak ettiklerini öğrenmesi içerik pazarlamanın görevidir. Sosyal medya içerik üretimi ile de bir markanın müşterilerine her platformda her zaman ulaşma imkanı vardır.
Sosyal medya internetin en canlı olduğu ortamların bir bütünüdür. Farklı özellikleri ile kullanıcılara hizmet eden platformlar eğlenme, bilgilenme amacı taşır. Sosyal medyada ‘beğenilen’ bir imaja sahip olmak için bir markanın pazarlama hamlelerini sosyal medya kurallarına göre yapması gerekir. Çift yönlü yani her iki tarafında iletişim sürecinde aktif olduğu iletişim biçimi sosyal medyada hakimdir. Bu ağlarda tüketiciler aynı zamanda üretici ve markalar için çoğunlukla eleştirmendir.
Markaların dijital pazardaki adımlarının tasarlarken faydalandığı verilerin en dinamik hali sosyal medyanın bir armağanıdır. Dolayısıyla bu platformlarda markaların hedef kitlelerine sunduğu içerikler önem taşır. Beğenilecek, ‘kalp’ alacak sosyal medya içerikleri için markanın kendisini, hedef kitlesini ve en önemlisi içerik paylaşımı yapacağı sosyal medya platformunu iyi bilmesi gerekir.
Hedef kitlenin sosyal medyadaki hareketleri sosyal medya içerik üretimi konusunda birçok detayı belirler. Markanın hangi platformda boy göstereceği, nasıl bir takvimle ilerleyeceği, sosyal imlemenin nerede gerçekleşeceği hedef kitleye ve tabi ki markanın pazarda yarıştığı alana bağlıdır.
Sosyal medya içerik planlamasının başarılı bir sonuç getirmesi için özenli bir şekilde hazırlanması önemlidir. Dijital pazarlamanın içerik kısmına uzak kalan markaların, sosyal ağlardan umudunu kesmiş şirketlerin başvurması gereken hizmet olan sosyal medya danışmanlığı platform fark etmeksizin içerik hizmetini de üstlenir.
Mevzu içerik olduğunda sadece akla değil ‘kalbe’ de işleyen Yaratıcı Metin Yazarı markanızın sosyal medya içerik üretimi ihtiyacına cevap vermek için burada! Yaratıcı kalemi ile size hizmet etmeye hazır!
Sosyal Medya İçerik Üretimi ile ‘Kalplere’ Dokunun!
İletişimin en eğlenceli yönü sosyal medyaya ait diyebilir miyiz? Sosyal medya platformları renkli dokusu, cezbedici dili ve hızı ile kitleler için oldukça tercih edilen internet alanlarıdır. Sosyal medya içerik üretimi de bu alanların özelliklerine göre tasarlanır. İnsanların neden sosyal medya kullandığı sorusuna cevap vererek her içerik planlanır ve markanın ‘kalbe’ dokunmasını sağlar.
Bir markanın sosyal medyada nasıl hareket edeceğini çözmesi onun pazardaki duruşu açısından önemlidir. Sosyal ağda başarılı bir içerik paylaşımı markanın ‘trendtopic’ yapar, kötü bir içerik ise markanın sosyal medyada unutulan, kimsenin dönüp bakmadığı bir hesaba dönüşmesine sebep olur. Bu yüzden içerik paylaşımının belli bir düzeni olmalıdır. Takvim bunun için ideal bir çözümdür.
Akıp giden zamanı somutlaştıran takvimin üzerinde markanın sosyal medyada izleyeceği yol tasarlanır. Markanın yer aldığı platformlara göre hangi gün ne paylaşılacağını düzgün bir zemine oturmak için takvim çok işlevsel bir özellik sergiler. Sosyal medyada yapılacak her şeyin belli olması markanın bu ağlarda yaşamını kolaylaştırır. Markanın kimliği ile bağlantılı olan içeriklerin türlerini platform belirler. Ne zaman ve hangi aralıklarla paylaşılacağı da hedef kitle seçer. Kitle ne zaman yazılı paylaşım tüketiyor ne zaman video istiyor gibi sorular takvimin sadece tarihlerden oluşan bir yapının ötesine geçmesini sağlar.
Markanın sosyal medyada varlığını ilan etmek için başvurduğu sosyal imleme de sosyal medya içerik üretimi sırasında dikkat edilen unsurlardan biridir. Markanın ‘Ben buradayım, beni unutmayın.’ dediği içeriklerdir. Social bookmarking öbeğinden çevrilen sosyal imleme, markaların web sitelerinde bulunan veya yeni yayınlanan içeriklerinin sosyal medya platformlarında hedef kitlesini selamlamasını ve kullanıcıların bir tıklama yoluyla siteye ulaşmasını amaçlar. Bu sayede sosyal medya markanın web site trafiğinin artmasını sağlayan bir araç konumuna gelir.
Bir markanın sosyal medyada ‘kalp’ kazanmasının düzgün içerikler üreterek hedef kitlesini beslemesidir. Beslenen hedef kitlenin duyduğu memnuniyet da markaya başarı olarak geri döner.
Doğru Platformda Sosyal Medya İçerik Üretimi
Dijital pazarda bir sağa, bir sola bakın. Göreceğiniz şeyler potansiyel müşteriler ve önüne geçmeniz gereken rakiplerdir. Sosyal medya içerik üretimi rakiplerinizin önüne geçmenizi sağlayan bir hamledir.
Markaların bilinirlik kazanması ve satış oranlarını yükselmesi dijital pazarlama dünyasındaki belli başlı hedefler arasındadır. Sosyal medyayı bunun için kullanan bir marka ise pazarda daha sağlam bir duruşa sahip olur. Çünkü kitlenin en fazla zaman geçirdiği internet ortamı onun için bir pazarlama alanı haline gelmiştir. Fakat bu pazarlamanın başarı getirmesi için markanın kendisine uygun olan sosyal medya platformunda yer alması gerekir.
Sosyal medya platformlarının farklılığı her birinin marka için başka bir etkileşim doğurmasına sebep olur. Örneğin Twitter’da yer alan içerikler kısa ve öz olmalıdır. Her kullanıcının bir üretici olduğu bu ortamda bir markanın sesini duyurması ve kalp kazanması zordur. Instagram’da ise içerikler etkileyici görsellerle desteklenmelidir. Markalar bu platformda görünürlük elde edip beğeni kazanması için sistemli hareket etmelidir.
Hedef kitlenin en çok hangi platformda olduğunu öğrenmek de markanın nerede içerik paylaşımında bulunacağına işaret eder. Markanın pazarda yer aldığı sektör ve hedef kitlesi ile bir denklem kurulduğunda sonuç doğru platformu verir. Böylece sosyal medya içerik üretiminde neyin nasıl üretileceği ortaya çıkar. Markanın başarıya ‘Merhaba!’ demesi için içeriklerle sosyal medyaya adım atılır.
Sosyal Medyanın Farklı Dilleri; Platformlara Göre İçerik Üretimi
İnternet dünya gibidir; kocaman, birçok farklı bölgeden oluşan, milyarlarca kişiye ev sahipliği yapan bir dünya… Sosyal medya platformları da bu dünyadaki farklı ülkelerdir. Bu yüzden sosyal medya içerik üretimi yapılırken marka her platformun ayrı bir dile sahip olduğunu unutmamalıdır.
Sosyal medya platformlarının oluşumunun altında farklı amaçlar vardır. Bir arkadaşlık sitesi olarak ortaya çıkan Facebook artık bundan daha fazlasıdır. Bir iletişim ağı oluş, pazarda bir tezgah görevini üstlenmiştir. Bunun yanı sıra sadece fotoğraf paylaşımı için kurulmuş olan Instagram video, canlı yayın gibi seçeneklerle tanışarak hizmet alanını genişletmiştir. Dolayısıyla amaçları ve özleri farklı olan platformlarda aynı içerikleri paylaşmak beklenilen etkileşimi getirmez.
Bu nedenle markalar ya da hizmet aldıkları içerik ajansları sosyal medya platformlarının kendilerine has dilini benimsemeli, içeriklerini ona göre üretmelidir.
Instagram İçerik Üretimi
Görselliğin hakimiyet kurduğu bir sosyal ağ olan Instagram kullanıcıların bu yolla kendilerini anlatmalarını ve eğlenerek iletişim kurmalarını sağlar. Bu platformda var olmak isteyen bir markanın üreteceği içeriğin temelinde de görsellik olmalıdır. Ancak yazılı metin de Instagram’da içeriği süsler. Metinler kullanıcının tüketirken yorulmayacağı, ilgisini çekecek, kısa fakat etkileyici bir biçimde hazırlanmalıdır. Kullanıcıları daha hızlı bir şekilde selamlaması için de hashtag, etiket gibi seçeneklerden faydalanmalıdır. Markanın Instagram hesabında sahip olduğu tema içerik planlaması için bir yol göstericidir. Temaya uygun, özenle hazırlanmış takvime göre göre yapılan Instagram içerik paylaşımları markanın ‘kalp’ kazanmasını sağlar.
LinkedIn İçerik Üretimi
Sosyal medyanın eğlenceli yönünden sıyrılan, ciddiyet ve resmiyet çerçevesinde ilerleyen LinkedIn sosyal medyaya sunulmuş bir CV’dir. Sosyal medya içerik üretimi sırasında satıştan çok bilinirliğe odaklanılan LinkedIn paylaşımları şirketler arası etkileşimin oluşmasını sağlar. İş ilanlarının paylaşıldığı bu platformda şirketler bulundukları sektörde nasıl hareket ettiklerini, neler yaptıklarını anlatma imkanına sahiptir. Örneğin bir içerik ajansı LinkedIn’de içerik konusunda ne kadar uzman olduğunu gösteren paylaşımlar yapabilir. Ciddi, doyurucu ve anlaşılır olan içeriklerin her biri, marka ya da müşteri, her kullanıcıyı size çeken hamlelerdir.
Twitter İçerik Üretimi
En güçlü iletişim ağlarından biri mavi bir kuş ile hayatımıza giren Twitter’dır. Yoğun bir kitle tarafından kullanılan Twitter bir markanın sesini duyurması için ideal fakat planlı hareket etmesi gereken bir alandır. Çünkü Twitter paylaşımları belirlenen sayıdaki karakterler sınırında yapılmaktadır. Bu yüzden Markalar seslerini kısa ve öz içeriklerle duyurmalıdır. Üstelik Twitter’ın inanılmaz aktif ortamında bu sesin hedef kitleye ulaşması için içeriklerin Twitter’ın çarpıcı, ilgi çeken diliyle tasarlanması gerekir. Linkler aracılığıyla da içeriklerin Twitter’a sunulma imkanı vardır. Böylece Twitter hem içerik paylaşım alanı hem de aktarıcı olur.
Pinterest İçerik Üretimi
Fotoğraf ve videoların paylaşıldığı bir sosyal medya platformu olan Pinterest marka kimliğini şık bir biçimde yansıtmanın bir yoludur. Pinterest markaların kim olduğunu ne yaptığını ve ürünlerini görsel içeriklerle sunar. Çünkü insanların yaptığı görsel aramalarda da onların karşısına çıkmak, selamlamak isterler.
Bu sosyal medya platformunda yer alan ‘pano’ özelliği markanın müşterilerine kendisini ve ürünlerini anlaşılır, etkileyici ve şık bir biçimde sunmasını sağlar. Bu yüzden marka Pinterest içeriği üretirken görselliği kaliteli bir biçimde ele almalı ve bu görselleri düzgün bir pano düzeni ile paylaşmalıdır. Markanın Pinterest’te yaptığı paylaşımlar yine marka tarafından ya da başka hesap sahipleri tarafından kullanılabilir. Bu da markanın diğer sosyal medya içerik üretimi sürecinde görsel ihtiyacını kendisinden gidermesini sağlar.
Facebook İçerik Üretimi
Facebook için tüm bu sosyal medya macerasının ilk adımıdır diyebilir miyiz? İnsanların arkadaşlarıyla iletişim kurması için oluşturulan Facebook dijital pazarın tezgahlarından biri olmuştur. Yazılı, görsel, video içeriklerinin paylaşılma imkanının olduğu Facebook’ta bir marka kendini ve pazarladığı ürün ya da hizmeti rahatlıkla tanıtma imkanına sahiptir. Kullanıcının ilgisini çekecek görseller, okurken bir anda arkasını dönüp gitmeyeceği yazılar Facebook içeriklerinin özüdür. Sosyal medyanın ‘eğlenme’ özelliğini barındıran Facebook’ta kullanıcılar keyifli vakit geçireceği içerikleri tüketmek ister.
Bu yüzden Facebook için oluşturulan içerikler kişinin eğleneceği ama o farkında olmadan markaya çekileceği içerikler olmalıdır. Bu içerikler ‘Gel, satın al, kullan!’ diye bağırmamalı ama amacı bu olmalıdır. Dolayısıyla bu pek çok içerik türünün hakim olduğu Facebook’ta ‘kalp’ kazanmak için biraz kelime cambazı olmak gerekir.
Youtube İçerik Üretimi
Video içerikler kişinin en rahat ve keyifli şekilde atıştırdığı içeriklerdir. Kişi videoyu açar, orada yer alanı izler, duyar. Kendisini okumak için yormaz, görseli anlamak için çabalamaz. Onun için ilgili konuyu anlatıp özetleyen videoyu tüketmeyi tercih eder. Youtube videoların evidir. Birbirinden farklı neredeyse sonsuz sayıda video içeriğinin yer aldığı bir platformdur. Kullanıcılar bu platformda vakit geçirmeyi, peşin sıra ortaya çıkan videoları izlemeyi sever. Bu nedenle hedef kitlesine seslenmek isteyen markalar Youtube’da da yer almalıdır.
Anlaşılır, görselliğin etkileyici olduğu, markanın amacını ve ne yaptığını sunan videolar hedef kitleyi potansiyel müşterilere dönüştürmek için idealdir. Youtube içerikleri ile markaların bilinirlik kazanması ve derdini anlatması daha kolaydır. Ancak bunun için videoların iyi bir şekilde tasarlanması, alt metninin sağlam olması gerekir.
Bir markanın yer alacağı sosyal medya platformunun dilini öğrenmesi içerik pazarlama açısından elzemdir. Dolayısıyla marka oluşturduğu her içeriği önce olduğu yere, sonra da hedef kitlesine göre tasarlamalı ve ‘kalp’ kazanma peşine düşmelidir.
Sosyal Medyaya ‘Yaratıcı’ Dokunuş
Akla işlemek kolaydır fakat ‘kalbe’ işlemek ustaların işidir. Sosyal medya içerik üretimi konusunda kafası karışık, neyi nasıl yapacağını bilmeyen markaların yanında olan Yaratıcı Metin Yazarı da bu ustalardan biri.
Markanızın sesini hangi platformda duyuracağınızı keşfederken faydalanacağınız danışmanlığımız ve içerik üretiminde ‘kalpler’ kazanan kalemimiz ile iddialıyız. Sosyal medyada kaliteli bir duruş sergilemek, hedef kitlesini ‘yaratıcı’ içeriklerle karşılamak isteyen her marka için biz buradayız! Sizi bekliyoruz.
Kaynakça
- Shahbaznezhad, Hamidreza & Dolan, Rebecca & Rashidirad, Mona, The Role of Social Media Content Format and Platform in Users’ Engagement Behavior, Journal of Interactive Marketing, Sayı 53, 2021
- Sundström Malin & Alm, Klas Håkan & Larsson, Niklas & Dahlin, Oskar, B2B Social Media Content: Engagement on LinkedIn, Journal of Business & Industrial Marketing, 2020
- Tekbıyık, Saliha Gökçe, Dijital İçerik Yönetiminde Görsel Kullanımının Marka İletişimine Etkisi, İstanbul Ticaret Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İletişim Anabilim Dalı Medya ve İletişim Sistemleri Bilim Dalı, İstanbul, 2017
- Yanar, Kıvanç & Yılmaz, Kadri Gökhan, Sosyal Medyanın Satın Alma Öncesi ve Sonrası Tüketici Davranışına Etkisi Üzerine Bir Araştırma, Yönetim, Ekonomi ve Pazarlama Araştırmaları Dergisi, Cilt 1, Sayı 2, 2017