Arama motoru optimizasyonu olan SEO bir web sitesinin görünürlüğü artırma amacıyla yapılan bir çalışmadır. SEO analizi, bir nevi günümüz çetin rekabet şartlarına ayak uydurma işlemidir. Çünkü bir site hangi amaçla açılırsa açılsın ilk odaklanılan arama motorlarında ilk sıralara tırmanmaktır. İşte SEO hedeflenen bu amaca yönelik çalışmalarla marka veya web sitesini bilinirliği artırır. Dolayısıyla sizin ürün veya hizmetinizi rekabette daha güçlü kılar. Peki dijital dünyanın hızlı büyüyen çocuğu SEO nedir, SEO analizi nasıl yapılır ve firmanıza ne kazandırır? Bu yazımızda SEO ve SEO analizi hakkında merak edilen detaylar yer veriyoruz.
SEO Nedir?
İngilizce “Search Engine Optimization” kelimelerinin baş harflerinden oluşan SEO, internette öne çıkmak için belirli kuralların uygulandığı bir çalışmadır. Arama motoru optimizasyonu anlamına gelen bu kısaltma içerik çalışmalarında hedefe odaklı yürümeyi sağlar. Kullanıcı deneyimini yükseltir ve web sitenizi muadillerine göre ön sıralara taşır. İnternet iş dünyasında başarılı olmayı sağlayan marka bilinirliğini artırır.
SEO çalışması kısaca arama motorlarının sunduğu kriterlere göre içerik hazırlamaya önderlik eder. Hazırlanan içerikler belli başlı kurallarla arama motorları kriterlerine uygun hale getirilir. Böylelikle algoritmalar tarafından amaca uygun içerik olarak kabul edilir ve sıralamada üst sıralar taşınır. Yani web sitenizin görünürlüğünü artırarak trafiğini yükseltir. Bir nevi web sitesi içeriklerinizi iyileştirme çalışması olan SEO optimizasyon süreci anlamına da gelmektedir. Bu kapsamda SEO analizi önemli bir konumdadır.
Web sitenizdeki içerikler ne kadar SEO uyumlu ise arama motorları algoritmalarına o kadar uyumludur. Dolayısıyla daha fazla dikkat çeker ve kullanıcılar ziyaret eder. Buna bağlı olarak potansiyel müşteri sayınız artarken her geçen gün marka bilinirliğiniz de artar. SEO işlevini arama motorları algoritmaları ile görür. Çünkü arama motorları botları, web sitelerini tarar, site içerinde verilmiş linkleri tespit eder. Bunlar hakkında bilgiler toplar ve bir dizine koyar. Neticesinde kullanıcının aradığını daha kolay bulabilmesi için bir algoritma üretir.
SEO Analizi Nasıl Yapılır?
Web sitesini arama motorlarında ilk sıralara taşımasıyla günden güne değer kazanan SEO bir dijital dünya çalışmasıdır. SEO veya diğer bir tabirle SEO analizi bireysel veya kurumsal web sitelerinin öne çıkma amacına hizmet eder. Durum böyle olunca “SEO analizi nasıl yapılır?” sorusu merak konusu olmuştur. İşin tüm detaylarına hâkim bir ajans veya içerik uzmanı tarafından yapılan SEO çalışmalarında bazı dikkat edilmesi kriterler vardır. Adım adım SEO analizi ve çalışması şunları içerir:
Arama Motorlarındaki Görünürlük Durumunun Tespiti
SEO analizi yaparken ilk adım, web sitenizin Google arama motorlarındaki durumunu tespit etmektir. Arama motorlarında kaçıcın sırada olduğunuzu anahtar kelimelerinizle yaptığınız taramalar gösterir. Bunun yanında kaç içeriğinizle sorgu yaptığınız ve kaçının ilk sıralarda yer aldığı görünürlük için önemli bir kriterdir.
İçeriklerin Kalite Kontrolü
İçeriklerde anahtar kelimelerin kullanılıp kullanmadığı SEO odaklı içerik hazırlarken önemli bir faktördür. Ayrıca bu anahtar kelimelerin yoğunluğu, açıklamaların ne kadar uzun olduğu, özgünlüğü ve konuyla alaka derecesi de diğer kontrol edilmesi gereken kriterlerdir.
Meta ve URL Açıklamalarının Analizi
Bir web sitesinin meta ve URL açıklamaları arama motorlarına uyumlu değilse görünürlük seviyeniz düşüktür. Bu yüzden her iki bölümün arama motoru algoritmalarına uygun kriterlerde olması gerekir. SEO analizi yaparken her iki bölümün uyumluluğuna özen gösterilmelidir. Şayet uygun değilse istenen kriterlere göre düzenlemeleri yapılmalıdır.
Ana ve Alt Başlıların Doğruluk Kontrolü
Arama motorları aramalarında öne çıkması hedeflenen bir içeriğin üst yani ana başlığı ile alt başlık düzenine özen gösterilmesi gerekir. SEO odaklı bir içerikte ana başlık “H1” etiketi ile düzenlenmesi gerekirken, takip eden alt başlıklar H2, H3, H4 şeklinde ilerlemelidir. Bu şekilde başlık kullanımı web sitenizin doğru indekslerini sağlar. Dolayısıyla web sitenizi öne çıkarır. Ancak başlık kullanımın hiyerarşik düzende olması şarttır.
Linklemenin Takibi
Bir web sitesinin dışarıdan aldığı linklemelerin takibi SEO analizi sürecinde değerli bir kontroldür. Bu süreçte sitenin backlink çalışmalarıyla farklı sitelerden alınan linkler belirlenmelidir. Aynı zamanda bu linklerin hangi sayfalara yönlendirme yaptığı, kalitesi ve yönlendirdiği sayfaların ise nasıl çalıştığına bakılmalıdır.
Aktif Olmayan Linklerin Takibi
Eğer kullanıcı deneyimini önemsiyorsanız sayfanız üzerinden yönlendirme yapılan sayfaların nasıl çalıştığını takip etmelisiniz. Çünkü “404” hatası veren bir web sitesi oraya yönlenen kullanıcı deneyimi olumsuz etkiler. Nihayetinde kimse hata veren bir sayfada zaman kaybetmek istemez. Yapacağınız bu kontrol ile bozuk linkler sebebiyle kullanıcı deneyiminizin olumsuz yönde etkilenmesini önleyebilirsiniz.
Alt Etiketleme ve Görsel URL Kontrolü
Bir içeriği güçlendirmek için eklenen görsellerin URL yapıları, açıklama yazıları ve alt etiketleri SEO analizinde kontrol edilmesi gereken bir noktadır. Şayet arama motorlarına uyumsuz ise SEO çalışmasını sekteye uğratabilir. Dolayısıyla web sitenizi arama motorlarında hedeflenen ilk sıralara taşımaz.
Sitenin Hız Tayini
Bir web sitenin hızı da SEO analizi esnasında kontrol edilmesi gereken bir noktadır. Çünkü hız kullanıcı deneyimini etkileyen faktörlerin başında gelmektedir. Kontrol esnasında sitenin hızını düşüren sayfaların tespitleri yapılmalıdır. Sonrasında ise hız artırmak için gereken çalışmalara yer verilmelidir.
SEO temellerine sahip olmak, içeriklerini kendisi yapılsın veya bir ajanstan alınsın oldukça önemlidir. Çünkü amatörce ve bilinçsizce yapılan SEO analizi ve çalışmaları size zaman ve maddi kayıplar verir. Aynı zamanda şirket imajını da zedeleyebilir.
SEO Analiz Araçları Nelerdir?
Arama motoru optimizasyonunda önemli olan SEO analizi araçları kullanıcı deneyimi yükseltme de olmazsa olmazlardan biridir. Çünkü doğru seçilen bir SEO analiz aracı birçok veri içerir. Size internet sitenizin tüm backlinklerinin değerlendirmelerini sunar. Bunun yanında rakiplerin analizlerini de yapar. Site içi veya dışı olmak üzere iki farklı bölümde hizmet veren bu araçların çeşitleri vardır. Piyasada en fazla kullanılan SEO analiz araçları ücretli ve ücretsiz olarak şunlardır:
Ücretsiz SEO Analizi Araçları
- Google Search Console
- Google Analytics
- Google Trends
- Screaming Frog’s SEO Spider Tool
- Redirect Path,
- GTMetrix
- Keywordtoll.io
Ücretli SEO Analizi Araçları
- Moz Analytics
- SpyFu
- SemRush
- Ahrefs
- LinkResearch Tools
- Majestic
- DeepCrawl
- KwFinder
- Searchmetrics
Yukarıda listelenen ücretli ve ücretsiz SEO analiz araçlarından herhangi birini kullanarak web sitenizin analizi yapabilirsiniz. Böylelikle sitenizde yer alan sorunları tespit edebilir geliştirmek için stratejiler geliştirebilirsiniz. Sitenizin optimizasyonuna önemli katkılar bulunan bu araçlarla profesyonel çalışmalar yapılması için ücretli programları tercih etmeniz önerilir.
SEO Neden Gereklidir?
Dijital dünyada varlığınızı göstermek istiyorsanız SEO en hakiki yoldaşınız olmalıdır. Çünkü hangi amaçla bir web siteniz olursa olsun amaç bellidir. Mümkün olduğu kadar tanınmak ve bilinirliği artırmak. Böylelikle ürün ve hizmet satışına yönlendirmek veya bilgiyi paylaşmak. SEO neden gereklidir sorusunun cevabı da işte tam olarak budur. Yani internet dünyasında potansiyel müşterilerinize ne kadar davetkar olduğunuz SEO başarısına bağlıdır.
İnternet tek bir “tık” ile herkese her bilgiye ve ürüne ulaşma imkânı sundu. Bunun yanında rekabet şartları çetinleşti. Dolayısıyla her firma öne çıkmak için yeni pazarlama stratejilere geliştirdi. İşte internet dünyasında öne çıkmanın, bilinir olmanın yolu da SEO’dan geçer. Doğal akış içerinde müşteriyi web sitesine ziyaret etmeye teşvik eden bu çalışmalar içeriklerle hedef kitleye ulaşır. SEO’nun neden gerekli olduğunu sıralamak gerekirse:
- Web sitenizin ziyaretçi sayısını artırmak,
- Hedeflenen anahtar kelimelerle arama motorlarınsa üst sıralara çıkmak,
- Az maliyetle hızlı şekilde reklam yapmak,
- Web sitesi trafiği geri dönüşünü artırmak,
- Marka ve ürün bilinirliği artırmak,
- Kurumsal bir imaj oluşturmak başlıca nedenler arasındadır.
Günümüzde herkesin elinde bir akıllı telefon olduğunu düşündüğümüzde web sitelerinin arama motorlarına uygunluğunun önemi daha net anlaşılır. İşte SEO sanal dünya ile ortaya çıkan dijital pazarda yer edinmenizi ve yerinizi sağlamlaştırmanızı sağlar. Dolayısıyla firma başarınızı artırır ve sürdürebilir iş hayaline destek olur.
SEO İçerik Yazarı Neleri Dikkate Almalıdır?
Anahtar kelimeleri ne kadar çok kullanırsanız arama motorlarında o kadar öne çıkarsınız diye bir dünya yok. Bunun yanında kaleminizin çok güçlü olması da arama motorlarını etkilemiyor. Arama motorlarını etkileyen içerikler ancak eksiksiz ve doğru SEO odaklı yazılan içeriklerdir. Bunun önemi gün geçtikçe daha iyi anlaşılmış ve SEO içerik yazarı diye bir meslek doğmuştur. Şayet web sitenizin veya sizden içerik almak isteyen bir sitenin metinlerini yazmayı planlıyorsanız SEO içerik yazarlarının dikkat etmesi gerekenleri iyi bilmelisiniz. İşte SEO içerik yazarlarının dikkat etmesi gerekenler:
- Dil ve imla kuralları
- Niş içerik üretme
- Anlam bütünlüğü
- Doğru anahtar kelime analizi
- Anahtar kelime yoğunluğu
- İçeriğin ana ve alt başlığı
- Paragrafların uzunluğu
- İçeriğin toplam uzunluğu
- Görsellerle zenginleştirme
- URL de anahtar kelime kullanımı
- Bold, italik ve renkli işaretlemeler
- Alt başlıklardaki hiyerarşik düzen
- Meta açıklama
- Linklemeler
- Görsellerdeki alt etiketlemeler
SEO içerik yazarı olmak için arama motorlarının seveceği metinler hazırlamak demektir. Bununda yolu yukarıdaki faktörlere dikkat edilmesiyle sağlanan disiplindir. Bunların yanı sıra içerik hazırlanırken akıcı dille yazılması da oldukça önemlidir. Kullanıcıda merak uyandıran, yarar sağlayan, sorularına net cevap ve bilgiler veren bir metin olmalıdır. Dolayısıyla kreatif bir yazı olmalı ki ilgi çeksin.
İçerik yazarlarının çalışmalarını doğru yapabilmeleri adına destek veren birçok analiz aracı bulunur. Bir SEO içerik yazarı bu araçları kullanmasını bilmelidir ki en kaliteli içerikleri çıkartabilsin. Mesela anahtar kelime analizleri yapabilmeli, özgünlük taramalarını inceleyebilmeli ve organik trafiği kontrol edebilmelidir. Özetle web sitesini görünür kılmak değil akıllara kazımak için en kaliteli içeriği kaleminden dökebilmelidir.