Hiper hızlı gelişen dijital dünya kelime haznemize SEO, içerik, anahtar kelime, arama hacmi ve içerik optimizasyonu gibi bir sürü kelime kazandırdı. Kimini bir çırpıda öğrenip kullanırken, kimini ise duyduk ama ne olduğu konusunda bilgi sahibi bile olamadık. Durum her ne olursa olsun şayet bir web sayfası sahibiyseniz bu kelimeleri çok iyi bilmeniz şart!
Şayet bireysel veya kurumsal varlıklarımızı dijital dünya da göstermek istiyorsak bu kelimeleri hayatımıza optimize etmemiz şart. Sistemi daha iyi hale getirmek, daha iyi verim almak, performansı artırmak ve dolayısıyla geliri artırmak için yapılan işlemler olan optimizasyonu web sitelerimiz içinde uygulamamız şart. Çünkü çağımız bunu gerektiriyor ve uymayanlar silinip gidiyor. Bu yazımda içerik optimizasyonu stratejileri üzerine bu güne kadar edindiğim tüm bilgi ve birikimleri aktarmaya gayret edeceğim.
İçerik Optimizasyonu Nedir?
SEO veya içerik optimizasyonu içeriklerinizi internette daha görünür kılmak için yaptığınız çalışmaların bir bütünüdür. Web sitesi veya diğer platformlarda yayınladığınız içeriklerin arama motoru ve kullanıcı dostu olması anlamına gelir. Yüksek düzeyde optimize edilmiş bir içerik sizi Google’da üst sıralara taşıyabilir potansiyeldedir. Böylelikle mümkün olan en geniş hedef kitleye sahip olabilirsiniz. Dolayısıyla müşterileri satın almaya teşvik etmeye ve beraberinde karlılığınıza ciddi katkılar sunar.
İçeriklerinizin kullanıcıya fayda sağlar olmasını sağlayan işlemler bütünü olan içerik optimizasyonu, sadece web sayfanızdaki metinler ile alakalı değildir. Görseller, metinler, bağlantılar ve diğer sayfa öğeleri bir bütün olarak düşünülmelidir. Dolayısıyla bir dizi işlemi, başarılı bir şekilde yürütmeniz gerekir. Doğru ve tam yapıldığında web sitenizin beraberinde markanızın bilinirliği kısa bir zamanda pratikçe artırabilmektedir.
İçerik ve optimizasyon arasında büyük bir fark vardır ve her iki terimde farklı iki kitleye hitap eder. Bu farkı açıklamam gerekirse kısaca şu şekilde aktarabilirim. İçerikler, kullanıcıları hedefleyen web sitesi unsurlarıdır. Kaliteli bir içerik okuyucuları kendine çeker ve ilgilerini canlı tutar. Böylelikle ürün veya hizmetinize yatırım yapmaları için onları teşvik eder. İçerik optimizasyonu ise okuyucularla çok az ilgilenir. Onlar yerine SEO sıralamanızı iyileştirmek için metninizi kullanan arama motoru robotları ve makinelere yöneliktir. İşte bu tanımlamadan yola çıkarsak iyi optimize edilmemiş bir içerik arama motorları tarafından fark edilmeyebilmektedir. Bunun beraberinde de okuyucular tarafından fark edilmez ve okunmaz.
İçerik Optimizasyonu Nasıl Yapılır?
Sağlıklı bir içerik optimizasyonu süreci için öncelikle iyi bir hazırlık yapılması gerekir. Nitekim her site olduğu gibi baştan savma hazırlanan içeriklerle hedeflenen sonuçlar elde edilemez. Bunun yanında optimize işlemlerini hızlı ve kolay yapabilmek adına geliştirilmiş araçlar vardır. Google, Semrush, Hewing editör gibi bu araçları kullanarak bu süreci daha verimli geçirebilirsiniz.
Kullanıcıların cümlelerinizi anlamasını kolaylaştıran ve hataları önleyen bu araçlar sayesinde, optimizasyon süreci daha sağlıklı ve pratik geçer. Optimizasyon çalışmaları temel itibariyle var olan sorunları saptamaya dayanmaktadır. Ardından ise kullanıcı deneyimi analiz metotları ile yapılan bu saptamalar sonucu elde edilen sonuçlarla gerekli düzenlemeler yapılır. Bu süreç şu adımlarla ilerler;
- Kantitatif ve kalitatif ölçümlemeler için araçlar seçilerek kullanılmaya başlanır.
- Kontrol sağlanır ve teknik hatalar düzeltilmektedir.
- Ölçüm verileri sonucu akışa dair içerik, arayüz ve diğer sorunlar belirlenmektedir.
- Tespit edilen sorunların düzeltilmesine yönelik çözüm önerileri yapılmaktadır.
- Çözüm önerileri test edilir ve sonuçları değerlendirilmektedir.
- Çözüm önerilerinin test sonuçlarına göre kalıcı olarak uygulaması yapılır. Yeniden sorun varsa yeni çözüm önerileri geliştirilmektedir.
Kaliteli içerik yayınlamak için şart olan bu süreç sayesinde içerikleriniz Google indexlemeye girerek geniş bir hedef kitleye sahip olabilmektedir. Bu sayede marka bilinirliğiniz artar ve karlılığınıza katkıda bulunmaktadır.
İçerik Optimizasyonu Stratejileri
Bir web sitesi içerik optimizasyonu birçok ayrıntıyı içermektedir. Arama motoru robotları, içerik, HTML ve geri bağlantı gibi her faktörü tartar. Hataları tespit eder ve çözüm önerileri deneme şansı sunar. Bunun yanında markanızı pazarlama küçük veya büyük bir işletme olmanızın oldukça önemlidir. Müşterileri elde tutmaya, yeni müşteriler kazanmaya, sonucunda ise daha fazla kar ve satış yapmaya yardımcı olur.
İçerik optimizasyonu stratejilerini kaliteli bir içerik oluşturulması gerekir. Kaliteli içerik ise SEO yönergelerine göre yapılan hazırlık, arama motoru dostu başlıklar kullanılması ve görsellerle zenginleştirilmesi ile mümkündür. Bunun yanında içeriklerin istikrarlı paylaşılması ve sosyal medyada optimize edilmesi gerekir. İçerik stratejileri nelerdir diye kısaca maddelemek gerekirse;
- Özgünlük.
- Ara başlıklarla bölme.
- SSS’lere yer verme.
- Maddelemeler yapma.
- Video ve görseller ekleme.
- Uzun içerikler hazırlama.
- Uzun kuyruklu anahtar kelime kullanma.
- Semantik yani anlamsam yakınlık olan kelimeler kullanma.
- Hedef kitleyi hitap eden içerikler.
Yeni ve mevcut içeriklerin bu noktalara dikkat edilerek düzenlenmesi ile yüksek içerik optimizasyonu sağlayabilirsiniz. Bunun yanında düşük performans gösteren içeriklerin düzeltilmesi en az yeni içeriklerin SEO yönergelerinde hazırlanması kadar değerlidir.
Düşük Performans Gösteren İçerik Tespiti
Kullanıcıya çok az veya hiç katkı sağlamayan içerikler, düşük performans gösteren veya zayıf içerikler olarak adlandırılmaktadır. Anahtar kelimelerin çok sık kullanılması, kopya içerikler, yinelenen cümle veya kelimeler, robotlar tarafından otomatik oluşturulan içerikler, yazım hataları bulunanlar veya çok düşük kelime sayısına sahip olan içerikler bu türdendir. Bunun yanında yüzeysel veya köprü sayfalar da Google tarafından bu tür içerikler olarak tanımlanmaktadır.
Kullanıcılarına iyi bir deneyim yaşamak ve mutlu etmek için mücadele eden Google, yukarıda bahsi geçen tüm bu zayıf içerikleri tespit etmektedir. Nitekim hangi web sayfası müşterini memnun eder yani sık ziyaret edilirse Google onu ödüllendirir. Bunun yanında 10 yıl öncesi kandırabilir olan Google algoritmaları dolayısıyla doğru sonuçlar vermiyordu. Ancak günümüzde durum hiçte öyle değil. Google düşük performans gösteren içerikleri tespit ediyor ve onları istemiyor.
Zayıf İçerik Analizi Nasıl Yapılır?
İçerik optimizasyonu sürecinde en etkili adımlardan biri zayıf içerik analizidir. Düşük performans sergileyen zayıf içerikleri analizi yapmak adına geliştirilmiş araçlar vardır. İçeriği denetleyerek bilgilendirici mi, ne kadar sıkıcı, güncel mi veya ziyaretçiler ne kadar bu içerikle ilgileniyor mu? gibi soruları cevaplar. Böylelikle içeriğin güçlü mü yoksa zayıf mı olduğunu tespit eder. Günümüzde yaygın olarak kullanılan zayıf içerik analiz araçlarını şu şekilde sıralayabilirim;
- Data-yze – Thin Content Checker
- Site Arama Operatörü
- Hemingway App
- Google Analytics
- Screming Frog
- Small SEO Tools: Plagiarism Checker
- CognitiveSeo: Site Audit
- DublicChecker
Yukarıda sıraladığım bu araçları kullanarak içerik optimizasyonu yapabilir, sorunları tespit edebilirsiniz. Böylelikle daha hızlı hareket ederek web sitenizi yüksek performanslı bir pazarlama aracı haline dönüştürebilirsiniz.
İçerik Nasıl Güçlendirilir?
Düşük performans gösteren içerikleri tespit ettikten sonra sıra geldi nasıl düzeltileceğine. Yani içerik optimizasyonu sürecinin sonuçlarını almaya. Düzeltme işleminde dört farklı yöntem kullanabilirsiniz. Seçeceğiniz yöntem tamamen içeriklerinizin durumuna ve nasıl bir düzeltme işlemi gerektirdiğine göre değişir. İçeriklerinizi düzeltmek ve güçlendirmek için yapabileceklerinizi sıralamam gerekirse;
- Web sayfanızda herhangi bir trafik almayan yani çok kötü durumda olan içerikleri sayfanızdan kaldırabilirsiniz. Yaptığınız kaldırma işleminden sonra ilgili sayfayı faydalı bir içerik veya açılış sayfasına yönlendirebilirsiniz.
- Yüzeysel yazılan ve az trafik alan içeriklerinizi yenisiyle değiştirme yapabilirsiniz. Ancak değiştirme işlemi yaparken sayfayı başka bir sayfaya yönlendirme yapmayı unutmayın!
- Çok sayıda hata içeren ve yüzeysel olarak hazırlanmış bir içerik için tercih edilen strateji genelde yeniden yazılmasıdır. Daha detaylı ve yazım kurallarına uyarak ekleyebilirsiniz. Bunun yanında düzeltilebilecek durumda ise üzerinde eklemeler yaparak yazım hatalarını düzeltebilirsiniz.
- Kelime sayısı az ve haliyle az detaylandırılan bir içeriği genişletebilirsiniz. İlaveler yaparken kullanıcılara değer katacak ilaveler yapmaya ve SEO kurallarına uymaya özen göstermelisiniz.
Yukarıda belirttiğim bu düzeltme tekniklerini uygularken içeriğinizi güçlendirecek tüm detayları da kontrol etmeniz gerekir. Böylelikle içerik optimizasyonu yaparak, arama motorlarının sevebileceği ve üst sıralara taşıyabileceği içerikler haline getirebilirsiniz. İçeriğinizi güçlendirmek için atacağınız adımlar ve yapılması gereken kontroller genelde şu şekildedir;
- Öncelikle kelime sayısını tespit edilmelidir.
- Anahtar kelime kullanımına, yoğunluğuna ve dağılımına dikkat edilmelidir.
- İçeriğin hedef kitlenin soru ve aramalarına cevap verip vermediği kontrol edilmelidir.
- Akıcılığına, diline ve kolay anlaşılabilir olup olmadığı kontrol edilmelidir.
- Başlık dağılımları ve paragrafların kısalığı değerlendirilmelidir.
Tüm bunların kontrolünden ve düzeltmelerinden sonra içeriğiniz büyük oranda güçlenmektedir. Özetle içerik optimizasyonu işlemini sonlandırmış olursunuz. Bunu yaparken ayrıca içeriğinizde daha faydalı ve detaylı bilgiler verebileceğiniz mübadil yazılara da göz atmayı unutmayın!
İçerik Optimizasyonu Neden Gerekli?
Kullanıcılar web sitelerine genelde arama motorlarından arama yaparak ulaşmaktadır. Potansiyel müşteri olarak tanımlanan bu kullanıcılar, web sitesine ulaştığında satın alma yolculuklarında bir adım daha adım atmış olur. Yani sizin sayfanızdan satın alma olasılıkları artar. İşte internet trafiğinin toplamında çok büyük bir kısmının arama motorlarından yola çıkarak satın alma yolculuğuna çıkması içerik optimizasyonu işlemini oldukça değerli kılmaktadır.
Kullanıcılar web sitelerine bir ihtiyacını karşılamak, sorusuna cevap bulmak, hizmet veya ürün satın almak için ulaşmaya çalışmaktadır. Faydalı trafik sağlama da en etkili adımlardan olan içerik optimizasyon süreci profesyonel ve doğal bir şekilde geçirildiğinde ise hızlı ve pratik bir şekilde geri dönüşüm alabilirsiniz.