Geleneksel medya araçlarını çoktan sollayıp geçen internet, uçsuz bucaksız bir dünya. Bu dünyada müşteri trendlerine hâkim olmak ise başarının anahtarı. İşte Google Trends yeni nesil medya araçlarından biri olarak bu müşteri arama ve trendlerini size ücretsiz olarak taşıyan bir araç. Dolayısıyla içerik pazarlamasında müşterilerin ilgi odaklarına yönelik bir vuruş yapmak isteyenler için adeta internetin velinimeti. Peki Google Trends nedir, ne işe yarar ve nasıl kullanacaksınız?
Google Trends Nedir? Ne İşe Yarar?
Ürettiği içerikler ile hedefini 12’den vurmak isteyen firmalar için “Google Trends nedir?” sorusunu cevabı hayati önem taşır. Çünkü pazarlama açısından adeta bir nimettir. Google’ın sağladığı hizmetlerden biridir. Bir kelimenin ne sıklıkla geçtiğini bilgisini veren bir araçtır. Önemli veri akışı sağlayan bu araç; günlük, haftalık, aylık veya istenen aralıklarla analiz yapabilir. Böylelikle pazara odaklı stratejiler geliştirilmesini sağlar.
Anahtar kelime analizi yapan bu internet aracının işlevi Google tarafından 2006 yılında hayata geçirilmiştir. İşlevi sadece anahtar kelimeleri çıkartmak ile sınırlı değildir. Çünkü ana odak kullanıcıların Google’da yaptığı cümle ve kelime sorguları olsa da bu sorgulamaya yapan kişiler aynı anda birçok veriye ulaşır. Ulaşılan verileri temel kategoriler olarak üçe ayırabiliriz;
- İki tarih aralığında aranılan kelime, kelime öbekleri ve cümleler
- Belirli bir dilde aranılan kelime, kelime öbekleri ve cümleler
- Belirli bir coğrafyada (ülke, il, ilçe ve mahalle gibi) arama yapılan kelime, kelime öbekleri ve cümleler
Bu kriterler ile arama yapan kullanıcılar dolayısıyla kendi sektör, bölge, dil ve hedeflenen tarih aralığında verilere ulaşır. Böylelikle sahip olunan verilerle kendi pazarlama stratejinizi geliştirebilirsiniz. Google Trends ile spesifik sağlanan veriler sayesinde mesela dönemlik, sezonluk veya özel günlere dair tespitte bulunabiliriniz. Böylelikle hedefe odaklı piyasaya hizmet veya ürününüzü sunar ve satış rakamlarınızı artırabilirsiniz. Mesela anneler günü veya öğretmenler gününde özel tarihlere odaklanan satış politikaları geliştirebilirsiniz.
Google Trends ile Yeni Fikirler Üretme
Müşterilerin diğer bir tabirle kullanıcıların Google’da en fazla aradığı ürünler üzerine çalışmalar yaparak yeni fikirler üretebilirsiniz. Bunun yanında anahtar kelimelerin tespit etmek son derece pratik bir süreç olup Google Trends tarafından yakın kelime önerileri de yapılmaktadır. Dolayısıyla müşteri beklenti ve ihtiyaçlarını daha geniş bir perspektiften değerlendiren veriler elde edilmektedir. Üstelik benzerlerini öneri olarak sunulması ile daha kolay bir araştırma süreci geçirebilirsiniz. Bunun yanında başarı basamaklarını minimum pazar masrafları ile tırmanırsınız.
Bir web sitesi hizmet, ürün satışı, bilgi sağlama vb. gibi ne amaçla kurulmuş olursa olsun, ilk amacı kullanıcıları kendisine çekmektir. İşte bu anlamda Google Trends marka ve web sayfası sahiplerinin en yararlı destekçisidir. Üstelik Google gibi dünya devi bir teknoloji şirketi tarafından bu hizmetin sağlanması ile güven verir. Bu kadar detaylı verilere pratikçe imkân sunan bu internet aracı, ister başarılı bir proje isterse firma sahibi olmak isteyenler için mucizevi bir hizmettir. Marka gibi bir oluşuma sahipseniz veya bir web siteniz varsa zaman kaybetmeden Google Trends’e üye olarak oturum açmanızı öneririz.
Google Trends Faydaları
Google aramalarında neyin ne kadar popüler olduğunu belirleyerek sizin kriterlerinizde trendleri analiz etmeye yarar. Ancak bunun yanında arama motoruna yapılan aramalardan yola çıkarak size benzer trendlerin verilerini de sunar. Dolayısıyla sizin görmediğiniz açıdan pazarı gösterir. Birçok açıdan yarar sağlayan verileri ile görüş açınızı genişletir. Bu sistemin kullanıcılarına sunduğu temel faydalardan bazıları şu şekildedir:
- Dünya çapında internet kullanıcılarının arama sonuçlarını verir. Dolayısıyla öne çıkan ürün, hizmet, marka ve isteklerin verilerini elde etmenizi sağlar.
- Özel günlere ve tarih aralıklarında sağladığı veriler ile dönemler hakkında bilgi edinebilirsiniz.
- Mevsimsel, sezonluk ve yıllık olarak veri elde ederken kolay anlaşılabilir olan grafik şeklinde size sunabilir.
- İl, ilçe, ülke ve mahalle olarak farklı coğrafi bölgelere özel arama yapar. Dolayısıyla hedef kitlenizin hangi bölgelerde yoğunlaştığını tespit edebilirsiniz. Böylelikle pazarlama stratejinizi ona göre geliştirirsiniz.
- Bulunduğunuz ülkeye dair 12 aylık karşılaştırmalı analiz yapar. Yurtdışında o konu ile ilgili aramaların hangi terimler üzerinden yapıldığını bilgisini de verir. İşte bu özelliği yabancı dilde içerik hazırlayanlar veya ihracat yapmak isteyenler için hedefe odaklı bir strateji geliştirme imkânı sunar.
- Ürününüze, hizmetinize ve web sitenizin amacına yönelik belirlenen anahtar kelimeye olan eğilimi dönemlik olarak görebilirsiniz. Bununla beraber benzer kelimelerin durumlarını da tespit edebilirsiniz. Böylelikle geliştireceğiniz anahtar kelime planınız hedefi bulur.
- SEO araştırmaları ile yeni fırsatlar sunar.
İşte bahsi geçen bu faydalardan dolayı birçok marka, web sitesi sahibi veya içerik uzmanı bu aracı kullanmakta. Bunun yanında ücretsiz olarak kullanıma sunulan bu aracın tüm imkanlarından (grafik, tam hacimler vb) faydalanmak için Google ADS reklamlarına belirli bir harcama yapılması gerekiyor. Ancak yapılacak bu harcama anahtar kelime analizlerinin getirdiği kâra göre çok cüzi bir miktar.
Google Trends Nasıl Kullanılır?
Bazı internet araçlarının kullanımı profesyonellik gerektirir. Ancak pratik kullanıma özel tasarlanan Google Trends’de durum böyle değildir. Pazar stratejilerinde anahtar kelimenin önemini kavrayan marka veya web sitesi sahipleri pratik birkaç adımla bu internet aracını kullanabilir. Bunun yanında Google Trends nasıl kullanılır? şeklinde arama yaptığınızda elde ettiğiniz detaylar asla gözünüzü korkutmasın. Birçok farklı tarzda açıklanan tüm bu bilgiler aslında birkaç pratik adıma çıkar. İşte Google Trends kullanım adımları:
- Öncelikle Google ADS edinerek Google Trends sayfasına giriniz.
- Üye olmalı ve oturum açmalısınız.
- Görmek istediğiniz ülkeyi seçin.
- Sektörünüze göre seçtiğiniz anahtar kelimeyi arama çubuğuna yazın.
- Bu aramaya dair istediğiniz şehir, saat ve tarih aralığına göre aramalar yapabilirsiniz.
- Ayrıca Google benim işletmem rehberi bölümüne kaydınızı yapınız. Böylelikle ürün, hizmet, marka ve şirketinize dair bölgesel kullanıcı aramalarını görebilirsiniz.
- Rakiplerinize yönelik aramalar yapabilirsiniz.
- Elde edilen sonuçları isterseniz bilgisayara kaydedin ve arşiv oluşturun. Yahut sosyal medya hesaplarınızda kullanarak reklamınızı yapabilirsiniz.
Yapacağınız anahtar kelime aramalarını isterseniz kategori şeklinde de yapabilirsiniz. Böylelikle çok daha spesifik bilgilere ulaşabilirsiniz. Bunun yanında aramalarınız sadece kelime olmak zorunda değildir. Kelime öbekleri, cümleler ve soru kalıpları da olabilir. Ayrıca videolar, haber ve resim üzerinden de tarama yapabilirsiniz. Böylelikle çok daha detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.
Bu sistem aynı anda birden çok kelime taratma imkânı da sunar. Mesela bir anahtar kelimenin farklı yazım şekillerini arasına “+” işareti koyarak onunla ilgili verilerde alabilirsiniz. Bunun yanı sıra tam tersine aramada çıkmasını istemediğiniz bir kelime başına “-“ koyarak belirleyebilirsiniz. Dolayısıyla o kelimeyi sonuçlarda hiç görmezsiniz. Tüm bu özellikle Google Trends’in kullanıcılarına detaylı veriyi pratikçe almak için sunduğu eşsiz fırsatlardır.
SEO Uzmanları İçin Google Trends Kullanımı
Bu sistemin kullanımı SEO uzmanları içinde hayati önem taşır. Firmaların kendi bünyesinde bir personelle veya ajansla hizmet aldığı bu uzmanlık alanı pazarda müthiş fırsatlar doğurur. Mesela kullanıcıların çok fazla arama yaptığı bir ürün ya da hizmeti, henüz kimse fark etmeden tespit eder. Dolayısıyla erken dönemde piyasaya sürerek potansiyeli büyük kazançlar elde edebilirsiniz. Bu anahtar kelimeleri ise YouTube, görseller, alışveriş kaynakları ve haberlerde analiz ederek pratikçe kendiniz belirleyebilirsiniz. SEO uzmanları için kullanım adımlarını ise şu şekilde sıralanabilir:
- Bir anahtar kelime araştırması öncelikle geniş kapsamlı olarak başlar. Sonrasında trendlere göre daraltılmalıdır.
- Coğrafi bölge, tarih aralığı, dönem veya yakın ürünler olarak farklı kriterlerde aramalar yapılmalıdır.
- Elde edilen verilerle yeni anahtar kelime stratejileri geliştirilmelidir.
- Sistemin belirlediği veriler ışığında öncelikle hedef bir bölge seçmelisiniz.
- Analiz sonucu çıkan anahtar kelimeler hakkında bilgi sahibi olunmalıdır.
- İlham olacak şekilde farklı anahtar kelimelerle taramalar yapılmalıdır.
- Anahtar kelime analizi yaparken gibi farklı kanalarda (YouTube, sosyal medya platformlarda gibi) aramalar yapılmalıdır. Çünkü birinde trend olmayan diğerinde trend olabilmektedir.
- Elde edilen istatistik veriler dikkatlice incelenmelidir.
- Değerlendirme sonucunda dönemsel trendler göz ardı edilmemelidir. Bu doğrultuda SEO çalışmaları yapılmalıdır.
- SEO çalışmalarına başlamadan önce Google Trends’in yıllık trendler ve trend olan aramalar özellikleri kullanılarak analiz tamamlanmalıdır.
- Elde edilen tüm bu veriler değerlendirildikten sonra SEO planı çıkartılmalıdır.
Karşılaştırma imkânı da sunan Google Trends aramalarında iki tırnak (“…”) içerisine yazdığınız anahtar kelime ile daha tutarlı sonuçlar elde edebilirsiniz. Tüm bu özellikleri ve kullanım adımlarını izleyerek pratik bir şekilde anahtar kelime analizi yapabilirsiniz. Böylelikle pazarlama stratejiniz için altın değerinde bilgiler edinebilirsiniz.
En Çok Aranan Kelimeler Nasıl Bulunur?
Bu sistem en çok aranan kelimeleri bulmaya yarayan bir araç olarak firmaya müthiş katkılar sağlar. Çünkü arama yapılan kaynağın kendisi Google’dır. En çok aranan anahtar kelimelerin tespiti için ilk adım olarak Google ADS hesabını edinmelisiniz. Ardından üst araçlar menüsünden sisteme giriniz. Peki bu aşamadan sonra en çok aranılan kelimeleri nasıl analiz edeceksiniz? İşte birkaç adımda pratik anahtar kelime analizi:
- Öncelikle anahtar kelime planlayıcı menüsüne girin.
- Kategori, kelime veya kelime öbeğini arama çubuğuna yazmalısınız.
- Arama yaptıktan sonra çıkan sonuçlar aranma hacmine göre sıralanacaktır.
- En yüksek sayı kullanıcılar tarafından en çok aranılan ürün, hizmet veya alanı ifade eder.
- Çıkan sonuçlar doğrultusunda marka bilinirliğini artırmak amacıyla SEO planı çıkartılmalıdır.
Anahtar kelime analizi yapan ücretli veya ücretsiz birçok araç vardır. Ancak dünya devi bir arama motoru olarak bu sistem gerçeğe en yakın başarılı sonuçlar sunar. En çok aranılan anahtar kelimelerle SEO kurallarına riayet ederek yazılan bir içerik ise firmalar için mücevher değerindedir. Çünkü pazarlama için büyük meblağlarla ve uzun zamanda yapılan bir reklam ve pazar çalışmasının faydalarını sağlayabilmektedir. Üstelik hem daha ekonomik hem pratik hem de kısa zamanda.
Dijital İçerik Üretiminde Google Trends’in Önemi
E-ticarette müşterilere açılan dünyaca ünlü bir araç olan Google Trends, firmalara sayısız katkılar sağlar. Doğru ürün, hizmet veya bilgiye ulaşmak için bir yol haritası çizer. Arama motorunda yapılan gerçek veriler üzerinde kelime analizi yaparak, istatistiklerini çıkartır. Dolayısıyla sağladığı bilgiler gerçektir ve en doğru stratejinin geliştirilmesini sağlar. Mesela bir bölgeye turistlerin çok ziyaret gerçekleştirdiği tarihi analiz eder. Bu sayede oraya gelecek sezonda daha fazla turist çekmek için çalışmalar yapmak mümkündür.
Google tüm verilerini kendi arama motorundan alır. Yani diğer arama motorlarındaki veriler ile ilgilenmemektedir. Dünyanın en fazla kullanılan arama motoru olarak dünya trendleri açısından potansiyeli büyüktür. Bunun yanında bu anahtar kelime analiz aracı sadece güncel bilgiler sağlamaz. Yani geçmiş zamandaki metrik ve verilere ulaşabilirsiniz. Sahip olduğu filtre özelliği ile birçok açıdan verileri süzme imkânı sunar. Google Trends bu yüzden eşsiz bir arşivdir.
Bu sistem ücretsiz bir uygulama olmasıyla aynı zamanda farklı bütçelere sahip birey veya firmaların ulaşmasına da imkân tanır. Yeni trendlerin öğrenilmesini ve onlara özel stratejiler geliştirilmesini sağlar. Sunduğu bilgiler ile pek çok çalışma için öngörüler bulunmasına yardımcı olur. Böylelikle isabetli seçimler yapılmasına destek olur. Özetle pazarlama için ayrılan zamanın ve bütçenin firma giderlerinde ciddi bir kalem olduğu düşünüldüğünde Google Trends pek çok yönüyle bir ihtiyaçtır. Ekonomik, kısa zamanda, hedef odaklı ve pratik bir şekilde hedef müşteriyi bulur.