ChatGPT: Yapay Zeka ile İçerik Oluşturmak Faydalı mı?

Chat GPT nedir nasıl kullanılır

AL yani yapay zekanın hayatımızda girmediği bölüm kalmadı diyebilirim. Kullanıcı deneyimini önemli ölçüde etkileyen bu gelişmeler reklamlardan, akıllı sohbetlere, sağlıktan güzelliğe kadar her alanda boy gösteriyor. Durum böyle olunca dijital dünyada kendilerini görmemek olmazdı. İşte ChatGPT de bir yapay zeka şirketi tarafından geliştirilen bir dil robotudur.

Web sitelerinde yayınlanan içeriklerde her geçen gün daha fazla kullanılmaya başlanan bu dil robotu hakkında siz ne kadar bilgi sahibisiniz? ChatGPT gerçekten yararlı mı ve içerik editörleri ile karşılaştırıldığında size neler sağlıyor? Gelin birlikte öğrenelim.

ChatGPT Nedir?

Bir dil modeli olan ChatGPT, yapay zekâ şirketi OpenAI tarafından geliştirilmiştir. Bu yapay zekâ aracı, insanlarla sohbet edebilir. Aynı zamanda dil modeli olarak da insanların dilini anlayabilirken ayrıca doğal şekilde cevap verir.

Yine aynı şirket tarafından üretilen dil modeli GPT-3.5’ten türetilmiştir. Dolayısıyla verilen tüm yönlendirmelere insani yanıtlar verir. Yönlendirmeler doğrultusunda kod yazmanın yanı sıra reklam, şiir ve hikâye gibi içerikleri yazabilme becerisi vardır.

Dil odaklı sohbet robotu, 2021’e kadar olan verilerin tamamını okuyup öğrenebiliyor. Bu yapay zekâ, kullanıcının kendisine verdiği bilgilere göre kullanıcıyla diyaloğa girer. Yani ChatGPT, sorulan soruları yanıtlar, istenilen tüm konular hakkında bilgi verir ve verilen yanlış bilgilerin doğrusunu da size söyler.

ChatGPT Api Nasıl Kullanılır?

Chat GPT API nasıl kullanılır?

Yapay zekâ dil modeli ChatGPT kullanabilmek için öncelikle chat.openai.com web sitesini ziyaret etmeniz gerekir. Daha sonra ise OpenAI hesabı oluşturarak siteye üye olmalısınız. Bu modeli kullanmak için, öncelikle Api’sine erişim sağlanmalıdır. Açıkçası Api’ye erişiminiz yoksa bu yapay zekayı kullanmak imkânsızdır. Api erişiminizi sağladıktan sonra ise dil modelini kullanmak için bazı adımları izlemeniz gerekir.

Bununla birlikte ChatGPT kullanabilmek için izlemeniz gereken adımlar şu şekildedir;

  • Api’ye bağlanarak sohbet oturumunu oluşturmalısınız.
  • Daha sonra, bu yapay zekaya anlayabileceği bir dilde soru sormalısınız.
  • Al modeli sorunuza algıladığı dilde cevap verecektir.

Bu yapay zekâyı yukarıda sıraladığım adımları izleyerek ücretsiz kullanabilirsiniz. Açtığınız ekranda istediğinizi yazabilir ve cevaplarını alabilirsiniz.

Chat GPT ile İçerik Oluşturabilir Miyim?

SEO uyumlu içerikler üretmek, web sitenizin arama motorlarında anahtar kelimeler aracılığıyla yükselmesini sağlayan en önemli kavramdır. Web sitenizin arama motorlarınla uyumluluğunu sağlayan SEO sayesinde, web siteniz için kaliteli içerik üretmenizi ve teknik sorunlarınızın çözülmesine yardımcı olur. Böylelikle sizi rakiplerinizden ileriye taşır. Bununla birlikte yapay zekâ dil robotu ChatGPT SEO çalışmalarınızda kullanmanız mümkündür. Dil odaklı sohbet robotunun yapabildiği çalışmalar şu şekilde sıralanabilir;

  • İçerik Oluşturma.
  • Anahtar kelime analizi.
  • Stratejisi oluşturma.
  • Arama amacı iyileştirme.
  • SEO’ya uygun başlık oluşturma.
  • SSS ve Snippet’leri optimize etme.

ChatGPT, yukarıda sıraladığım adımları yapma özelliğine sahiptir. Ancak bilindiği gibi yapay zekâ programları tarafından üretilen içerikler spam olarak algılanır. Bunun yanı sıra arama motoru kurallarını da ihlal eder. Günümüzde yapay zekâ tarafından üretilen tüm içerikler, Google algoritmaları tarafından tanınır. Ve dolayısıyla da web siteleri bu yüzden ceza görür.

Chat GPT ile içerik oluşturabilir miyim?

Aynı zamanda Google, yapay zekânın oluşturduğu içerikleri tanımlayarak cezalandırılır. Doğal olarak da ChatGPT gibi yapar zekayla üretilen tüm içeriklerin her zaman kontrol edilmesi gerekir. Aynı zaman da gerekli optimizasyonları yapılması oldukça önemlidir. Özetle ChatGPT size bir içerik editörü ile çalışmanın avantajlarını sunamaz. Yani özgün, SEO odaklı, kendi bakış açısı ve üslubuyla bir içeriği zenginleştiremez ve web sitenizi ilk sıralara taşıyamaz.

ChatGPT Ne Tür İçerikler Oluşturuyor?

Bir konuda içerik oluşturabilmek için motivasyonun, bilgi birikiminin, yüksek hayal gücün ve gözlemin çok iyi olması gerekir. Ayrıca ürün açıklamaları, blog yazıları, sosyal medya gönderileri, hikâye, şiir, öykü veya makale gibi birçok farklı formatta içerik üretmek mümkündür.  ChatGPT, dil modellerini geliştirmek ve iyileştirmek adına tasarlanan yapay zekâ aracıdır. Kelimeler ile arası çok iyi olduğu aşikâr ve bazı konuları yazma özelliği vardır. Bu sanal asistan genel olarak içerikleri oluşturmaya, optimize etmeye ve düzenlemeye yardımcı olur.

Ancak günümüz bu denli gelişmiş teknolojisinde bu araç, sadece 2021 yılına kadar olan verilere sahiptir. Söylemeye gerek var mı bilmiyorum ama 2021 yıldan sonraki verilerin hiçbirine sahip değildir. Evet internet ortamında kullanıldığından dolayı oluşturduğu içerikler verimli ve uygun maliyetli olabilir. Fakat içerik yazarları tarafından üretilen metinlerin verdiği yaratıcılık ve nüans yoksunluğuna sebebiyet verebileceğini sakın unutmayın!

Yapay zekanın ürettiği içerikler, bir işletme veya markanın değerini ve sesini doğru bir şekilde yansıtması çok zordur. Bu yüzden ChatGPT ürettiği içeriği kullanmadan önce dikkatli şekilde değerlendirmelisiniz. Bunun yanı sıra markanızın amacı ve değerlerine uyum sağlayıp sağlamadığına bakmalısınız. Ayrıca sizde yapay zekanın tüm bu standartları karşılayabildiğinden emin olmak isteyebilirsiniz. Dolayısıyla bunun içinde yapay dil programının ürettiği içeriği inceleyip iyileştirmek adına yazar veya editörlere ihtiyacınız olacaktır.

ChatGPT Özgün İçerik Oluşturur mu?

Chat GPT ne tür içerikler oluşturuyor?

Teknoloji devrimiyle hayatımıza dokunan yapay zekâ, her gün sıklıkla kullandığımız birçok uygulama ve cihaza çoktan entegre olmuştur. Bu araçlar bir sonucu hızlıca tahmin edebilirken tercihleri de öğrenir. Bunun yanında önemli özellikleri belirleme ve sınıflandırma yapma gibi yetenekleri vardır. Daha basit şekilde söylemem gerekirse, belirli hedeflere yönelik istenen sonuçları üretir.

Bilgisayar asistanı olan ChatGPT modeline üreteceğiniz içerik ile ilgili bir soru sorabilirsiniz. Bu araçta bulunan model, algoritma ve eğitim verilerine göre sizin sorunuzu yanıtlar. Al’ın oluşturduğu yanıt, yazarların ürettiği özgün içeriklere benzer şekilde olabilmektedir. Ancak içerik yazarlarına kıyasla bu yapay dil aracı, kısıtlı dil bilgisine ve veriye sahip olduğunu unutmayın!

Neden Yapay Zeka ile İçerik Oluşturmamalısınız?

Başta şunu söylemeyleyim marka veya işletmeniz açısından içerik üretmek ne kadar önemliyse metinlerin güvenilirliği ve orijinalliği de o kadar önemlidir. Yukarıdaki bölümlerde açıklamasını yaptığım gibi evet içeriklerinizi oluştururken ChatGPT kullanabilirsiniz. Fakat bu dil programı tarafından oluşturulan içeriklerinizin güvenilirliği ve orijinalliğini sağlayabilmek için pek de yeterli değildir. Bu nedenle AI’ın ürettiği içeriklerin tespit edilmesi açısından gelişmiş teknik ve araçlara ihtiyaç vardır.

ChatGPT tarafından oluşturulan metinler, içeriğin alaka düzeyine ve kalitesine bağlı olarak SEO uyumluluğunu etkileyebilmektedir. Örneğin oluşturulan içeriklerin kalite düzeyi düşük veya hedef kitleyi etkilemiyorsa, SEO’ya zarar verir. Bildiğiniz gibi arama motorları, yinelenen ve düşük kaliteli içeriği bulunan web sitelerine cezai yaptırım uygulanır. Bu yaptırımda arama motoru trafiğinde ve sıralamasında düşüşe sebebiyet verir. Hatta bazı durumlarda ise içeriğin veya web sitesinin kapanması gibi cezalar da mevcuttur.

Özet olarak her zaman yapay dil programlarının ürettiği içeriklerinin, her zaman tespit ve kontrol edilmesi gerektiğini bilmelisiniz. Çünkü AI sistemleri, içerik oluşturmak için bir alternatif araçtır. Ancak editör veya yazarlar kadar içerikleri, daha kaliteli, bilgilendirici, yararlı ve yaratıcı şekilde oluşturabilecekleri tartışılır bir konudur.

Her ne kadar içerik üretimi için daha ekonomik bir çözüm olarak görünse de aslında hiç de öyle değildir. Çünkü bu robotun ürettiği içerikler spama düşerek Google tarafından cezalandırılır. Bugüne kadar tırnaklarınızla kazıdığınız web sitenizi neden tehlikeye atacaksınız? Buna değer mi?

Son Gönderiler

Kitle Toplumu Teorisi Nedir?

Kitle toplumu teorisi, 20. yüzyılın başlarında ortaya çıkmıştır. Ve özellikle medyanın toplum üzerindeki etkilerini inceleyen bir iletişim teorisi çerçevesidir. Bu

Bize Ulaşın
Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?