İçerik pazarlama, günümüz dijital dünyasında kalıcılık ve tanınırlık için tüm markaların önemsediği bir konu haline geldi. Elbette her alanda olduğu gibi içerik pazarlaması içinde de hala tartışma konusu olan birçok başlık dikkatimizi çekiyor. Bunlardan en popüler olanı ve gündemden düşmeyeni ise kelime sayısı tartışmasıdır.
Kimileri içeriklerin kelime sayılarının destansı rakamlarda tutulması gerektiğini vurguluyor. Kullanıcıyı siteye çekmek amaçlı yoğun anahtar kelimeye yer vererek düzenlenmesi gerektiğini savunuyor. Ancak burada anahtar kelime yamyamlığı karşımıza çıkıyor ki bu durumda Google’dan ceza almanız kaçınılmazdır. Kimileri ise minimal düzeyde içeriklerle bile kullanıcıların güvenini kazanmanın mümkün olduğunu söylüyor. Bu noktada “blog yazısı içeriği kaç kelime olmalı” sorusu ayrı bir tartışma haline geliyor. O halde gelin birlikte bu kelime sayısı tartışmasını inceleyelim.
İçerik Pazarlamada Kelime Sayısı Önemli Mi?
Evet, elbette içeriklerde kelime sayısı önemli bir kriter. Özellikle son Google güncellemeleri ile içeriklerin uzunluklarının giderek arttığını hepimiz fark ettik. Ancak burada birçok üreticinin kaçırdığı ve esasında son derece önemli olan konu başlıkları gözümüze çarpıyor.
İlk olarak uzun bir içerik oluşturmak demek içeriğin kalitesinde düşüşe tolerans gösterilebileceği anlamına gelmiyor. Bu kapsamda arama motorlarında uzun içeriklerin daha fazla rağbet görmesinin başlıca nedenleri var. Bunlar:
- Uzun içerikler, konu başlıkları hakkında kullanıcıya daha doyurucu bilgiler sunar.
- Kelime hesabı yapmaksızın içerik hakkında kapsamlı bilgi vermek esas amaçtır.
- Kullanıcıya aradığı tüm bilgileri tek bir sayfada sunarak söz konusu aramaya doğru ve tatmin edici cevaplar sunmak odaklıdır.
Dolayısıyla evet önemlidir kelime sayısı. Ancak esas kaçırmamanız gereken nokta sayılar değil “kalite ve özgünlük”tür. Kaliteli içerikler söz konusu olduğunda ve kullanıcıyı tatmin ettiğinde 600 kelimelik bir içerikle bile sıralamaya girebilirsiniz. Bununla birlikte kaliteli olmayan, okunabilirliği düşük bir içerik 4000 kelime bile olsa buradan fayda sağlamanız maalesef mümkün değildir. Ayrıca uzun içeriklerde farkında olmadan anahtar kelime yoğunluğu ayarlaması yapmazsanız bu içeriğinizin spam olarak algılanmasına bile neden olabilir.
Arama Motorları Kelime Sayısını Ne Kadar Önemsiyor?
Arama motorları genelinde bakacak olursak konuya; yukarıda da değindiğimiz gibi kelime sayısı önemlidir. Neden mi? Çünkü arama motorlarının çoğu kullanıcıyı tatmin eden ve tüm sorularına yanıt veren içerikler kullanmanızı istiyor. Bu esasında arama motorlarının oluşan yoğun rekabet alanına karşı geliştirdiği bir önlem olarak da değerlendirilebilir.
Sistematik olarak arama motorları her zaman kullanıcı deneyimine önem verir. Yani uzun içeriklere sıralamada daha fazla yer vermesinin başlıca sebebi de budur. Çünkü uzun içerikler konuyu özelinden geneline tüm dalları ile ele alır. Bu da kullanıcıya kaliteli ve kapsamlı bilgi sunmak demektir. Ancak eğer içerikleriniz özgün değilse, bilgi doğruluğu şaibeliyse ve kullanıcının ilgisini çekmiyorsa kelime sayısının uzunluğunun da bir anlamı kalmaz arama motorlarının gözünde.
İşte bu yüzden arama motorları “blog yazısı içeriği kaç kelime olmalı” sorusuna cevap vermez. Ancak önemli olanın kalite ve yaratıcılık olduğunun altını her zaman çizerler.
Ürün İçerikleri Kaç Kelime Olmalı?
Ürün içerikleri söz konusu ise uzunluktan ziyade içeriğin doğruluğu baz alınmalıdır. Çünkü özellikle e-ticaret sitelerinin kullanıcılara güven vermesi için bu bilgilerin doğru, kullanılabilir ve kullanıcı sorularını yanıtlıyor düzeyde olması şarttır. Ürünün formatına göre bunu 100 kelimeyle de 500 kelimeyle de sağlayabilirsiniz.
Blog Yazısı İçeriği Kaç Kelime Olmalı?
Blog yazılarının uzunluğu için öncellikle incelemeniz gereken noktalar anahtar kelimenin;
- Aranma hacmi,
- Yoğunluğu,
- Hangi hedef kitleye hitap ettiği,
- Muadil anahtar kelimelerin sayısıdır.
Dolayısıyla blog yazılarının uzunluğunu daha ziyade konusu ve anahtar kelimeleri belirler. Günümüzde SEO uzmanları, blog içeriklerinin minimum 600 kelimede üretilmesinin gerektiğinin altını çizerler. Bununla birlikte konununuzun hacmine ve alt başlıkların sıklığına göre 4000 kelimeye kadar rahatlıkla uzatabilirsiniz. Dediğimiz gibi burada ilk önemli kriter sayılar ve içeriğin uzunluğu değil; kaliteli içerik üretimidir.
Kelime Sayısı İçerik Kalitesinin Önüne Geçmeli Mi?
İşte bu sorunun cevabı, hayırdır. Yukarıda da kalem kalem ele aldığımız gibi uzun bir içerik eğer kaliteli ise arama motorlarında üst sıralara çıkması daha kolay hale gelir. Arama motoru botları içeriklerinizi tarayarak kullandığınız anahtar kelimelerden ara başlıklara kadar içeriğinizin kaliteli olup olmadığını tespit eder. Yani uzun bir içerik oluşturmak demek kaliteden düşüş yapabileceğiniz anlamına “kesinlikle” gelmez.
Sözün özü kalitesiz bir içerik kaç kelime olursa olsun siteniz için herhangi bir yarar sağlamaz. Bununla birlikte kaliteli ve kelime sayısı bakımından uzun olan içerikler ile arama motorlarında sıralamaya girmeniz daha kolay hale gelir. Ayrıca bu sayede stratejik bir içerik pazarlaması yürütmüş olursunuz. Bu da dijitalde kalıcılığınızı destekleyen en önemli konulardan birisidir.